Piroger

Det här receptet har jag kvar från mitt Karelska arv……. är supergott och enkelt att tillaga.

Karelska piroger
Tillagningstid: ca 40 minuter
Ingredienser
Beräknat för 8 portioner
3 dl Rågmjöl
2 dl Vetemjöl
1,5 tsk Salt
50 g Margarin
2 dl Vatten
Potatismos eller risgrynsgröt

small_233.jpg

Gör så här:

– Rör ihop mjöl, salt och margarin i matberedaren eller med fingertopparna.
– Tillsätt vatten och knåda till deg.
– Rulla degen till en lång smal rulle på mjölat bakbord.
– Dela degen till 20-25 små bollar.
– Kavla degbollarna platta, mycket tunna.
– Koka risgrynsgröt eller laga potatismos. Låt svalna.
– Lägg risgrynsgröt eller potatismos, ca 1 rågad msk i mitten av varje degplatta.
– Vik kanterna ovanpå ca 1-2 cm och rynka kanterna med fingertopparna.
– Grädda i het ugn, ca 275-300 grader ca 10 minuter.
– Pensla de varma pirogerna med smör-vatten (kokande varmt), täck med bakduk.

Övrigt:
Ät pirogerna varma gärna med äggsmör.

0
Spread the love