Varning för Värmdö isarna

Spread the love

Flera personer har trillat i det iskalla vattnet, isarna är förrädiska tänk er noga för innan ni ger er ut.

ziek1

“Varning för havs- och saltvattenisar

Fast kylan har infunnit sig en längre tid finns det alltid risker att bege sig ut på isarna och en i förväg ”säker” is kan visa sig vara förrädisk.

Det är redan ett flertal personer som trillat i det iskalla vattnet i Stockholmsområdet och förra veckan gick en man på moped igenom isen vid Skärmaröviken i Värmdö.
– Havsisen går det till exempel inta att lita på. Jag var själv ute på Storsjön vid Malma för en tid sedan och där var det en 20-30 cm tjock is på vissa ställen, men på andra delar var det helt öppet vatten, säger Per Lind, israpportör på Friluftsfrämjandet i Värmdö.
Is av saltvatten och is nära land är också särskilt lurig och man ska se upp för det frusna vattnet vid exempelvis broar, utlopp och uddar.
Isdubbar, räddningslina och flythjälp är det permanenta modet för långfärdsåkare och ett krav från Friluftsfrämjandet för att få följa med på deras guidade turer.
– Det finns folk är ute som inte har en aning om riskerna. Det räcker inte med en kånken och en extratröja, säger Per Lind.”

Länk