Varning för Apoteket Skutan i Värmdö Köpcentrum…..

Spread the love

Var på Apoteket Skutan för att hämta ut min medicin, enligt det Nya regelverket skall dom informera om att det finns en billigare utbytbar medicin, men dom två gånger jag har varit på Skutan så har Han bara byt medicin utan att informera mig 🙁 när jag ser att det inte är samma medicin som jag har fått tidigare talar jag om det för honom och får svaret att Han måste byta till det billigaste! Då han har helt fel (se reglerna här nedanför) vägrar jag  för vem vill byta bort En medicin som Fungerar. En liten fundering hur många har gått hem från Skutan med en utbyt medicin utan att veta om det.

Skandaler-inget för KU

“Så här påverkar reglerna för utbyte dig

  • Apoteket måste alltid erbjuda utbyte av det läkemedel du fått förskrivet på recept om det finns billigare utbytbara alternativ. Utbyte ska göras till det läkemedel som TLV bestämt.
  • Ett läkemedel får inte bytas ut om den som skrivit ut receptet har motsatt sig utbyte genom att ange det på receptet.
  • Utbyte får inte ske om du som kund motsätter dig utbyte. Du får då betala mellanskillnaden mellan det läkemedel som skrivits ut på receptet och det billigaste läkemedlet på marknaden. Mellanskillnaden ingår inte i läkemedelsförmånen.
  • Du kan begära att utbyte sker mot ett annat utbytbart läkemedel än det billigaste alternativet (dvs det som TLV bestämt), men du måste då betala hela kostnaden själv utan läkemedelsförmån.
  • Eftersom det billigaste läkemedlet på marknaden kan variera från period till period kan du vid varje tillfälle få läkemedel som ser olika ut men som innehåller samma verksamma läkemedelssubstans. Det är därför viktigt att vara observant, så att du t ex inte tar dubbla doser av samma läkemedelssubstans.

Läkemedelsverket bedömer vilka läkemedel som är utbytbara

För att läkemedel ska vara utbytbara ska Läkemedelsverket ha bedömt att de är medicinskt likvärdiga i effekt och att det är säkert för patienten att byte sker på apotek. Utbyte kan ibland kallas generiskt utbyte.

Apoteken ska byta till det billigaste läkemedlet på marknaden

För läkemedel som lämnas ut mot recept ska du som kund erbjudas utbyte till det billigaste, likvärdiga läkemedlet som finns tillgängligt på den svenska marknaden. Vilket som är det billigaste läkemedlet avgörs av TLV som reviderar prissättningen regelbundet.

Val av läkemedel och prissättning kan apoteken inte påverka. Apoteken får under en begränsad period sälja slut på föregående periods billigaste utbytesvara.”

Apoteket satsar på apotekarkompetens
– tydliggör apotekarbefattningar i tre specialiserade funktioner

Det har varit en stökig midsommar på många håll i landet men här ute på (Hölö/Stavsnäs) verkade det ha gått lugnt till… vad vi vet?

Stökig midsommar i fyllans tecken

Halverar vi spritintaget som Spritpartiet vill så får vi ett lugnare och trevligare samhälle!