Mycket skit hudprodukter på marknaden

Spread the love

Det finns så mycket skit på marknaden som gör oss sjuka. Vacker reklam på kemiska hudprodukter blir vi överösta med! När man läser vad de innehåller så blir jag mörkrädd. Det bästa är att använda bra Eko produkter som fungerar och är billigare.

kokos

Mer om kokosolja och andra bra tips!

“Det finns många tusen olika kemikalier i hudvård, det går inte att räkna upp alla. Här följer några ämnen som inte ingår i produkterna i denna webshop:

Mineraloljor – inte så bra som det kanske låter (mineraler låter ju bra, eller hur?) Mineralolja är en petrokemisk avfallsprodukt av bergsolja, petroleum. Kallas också flytande paraffin. Vaselin, som är paraffin i halvfast form (paraffinvax) framställdes redan på 1870-talet i USA. Det användes som både hudskyddsmedel och mekaniskt smörjmedel. Så teoretiskt sett är det samma sak, mineraloljan i vaselinburken och mineraloljan i smörjoljan, enda skillnaden är att den mineralolja som används i hudvård är mycket ren. Mineraloljans fördelar är att den är väldigt billig och hållbar, den härsknar inte. Men den innehåller inga nyttiga ämnen som den kan tillföra huden. Den används för sin uppmjukande och skyddande effekt. Men den skyddar lite väl effektivt, den lägger sig som en hinna på huden och hindrar hudens egen förmåga att bilda skyddande fett. Den ger ett visst mått av skydd mot vatten och vissa kemikalier men efter ett tag får den motsatt effekt, huden blir torr och livlös. “Lypsylberoende” är inte en myt utan en realitet, läpparna kräver allt tätare insmörjning av paraffinrikt cerat. För att bli av med vanan: försök stå ut en till två veckor utan insmörjning tills läpparna hämtar sig och börjar fungera normalt igen.  I en doktorsavhandling vid Karolinska Institutet framkommer att för människor som i sitt arbete exponeras för mineraloljor ökar risken att insjukna i reumatoid artrit. En möjlig förklaring till sambanden kan vara att mineraloljorna på ett ospecifikt sätt stimulerar immunsystemet och därigenom sätter igång inflammatoriska processer som kan drabba lederna.

Parabener –  methyl/ethyl/butyl/isobuthyl/propylparabener – konserveringsmedel som förlänger livslängden på hudvårdprodukter, de är mycket vanliga, billiga och ger inte allergier. Däremot har de hormonstörande egenskaper. Det betyder att de kan störa kroppens eget hormonsystem. Butyl- och propylparabener finns med på ChemSec’s (International Chemical Secretariat) SIN-lista. SIN står för Substitute It Now (Byt ut det nu). På listan finns hormonstörande ämnen som REACH (EU’s kemikalielagstiftning) bedömer som “Substance of very high conscern” (ämnen av mycket hög angelägenhetsgrad). I Danmark förbjöd man 2011 butyl- och propylparaben i saker för barn under tre år. Enligt ChemSec är det framförallt butyl- och propylparaben som behöver bytas ut snarast, men även de andra prabenerna har visat på viss hormonpåverkan. Många börjar byta ut parabener i sina produkter, men var uppmärksam på vad man använder istället, så det inte är något som är ännu värre.

Phenoxyethanol, fenoxyetanol – har blivit allt vanligare konserveringsmedel som ett alternativ till parabener. Ofta är också parabenblandningar lösta i phenoxyethanol. Ämnet har antibakteriella egenskaper och används därför även i rengöringsmedel. Det är också vanligt som stabiliserare i parfym, så att doften håller längre. Phenoxyethanol är mycket irriterande för huden och ögonen och kan orsaka eksem. FDA, som är USA’s motsvarighet till Livsmedels- och Läkemedelsverket, har varnat ammande mammor för användningen av en bröstvårdskräm som innehåller phenoxyethanol eftersom det kan påverka centrala nervsystemet och leda till kräkningar och diarré hos barnet.” finns bla. HÄR

Varför inte göra ett deo som du enkelt kan fixa själv.