Rådjur fick avlivas efter hundattack

Spread the love

radjur.gif

“Värmdö 11 mars I förra veckan fick viltvårdaren Kurt Franzén avliva ett illa skadat rådjur i Evlinge. Med största sannolikhet hade rådjuret attackerats av en hund.

När Kurt Franzén fann rådjuret på Järpstigen i Evlinge förra tisdagen var det fortfarande vid liv. Kroppen och framförallt bakdelen på ungbocken hade rejäla bitskador. Troligen var det nedsatt av sjukdom när det angreps.
– Det är inte roligt att se, man blir arg och ledsen att sånt ska behöva hända. Rådjuret hade lidit väldigt illa, säger Kurt, som är övertygad att skadorna orsakats av en hund.
– Så den som såg sin hund komma hem med rådjurshår i pälsen vet vad den har gjort, säger Kurt.

Brott mot jaktlagen
Mellan 1 mars och 21 augusti råder det förbud att släppa hundar i skog och mark. Jens Höglind på Värmdös närpolis har skrivit en anmälan om brott mot jaktlagen, men tror inte att man kommer att hitta någon misstänkt.
– En hundägare måste själv ta sitt ansvar. De djur som attackeras kryper undan och kan bli liggande tre, fyra dagar innan de dör – ett fruktansvärt lidande, säger Jens Höglind.
Både han och Kurt Franzén tror att många hundägare underskattar rovdriften hos sina kelgrisar:
– Man tror kanske att inte att ens hund är någon jakthund och att den inte gör någon skada – men instinkten finns hos alla hundar. “

1 comment

Flygresor Billigt

Toppeninlägg! Gillas.