Smakrikt kött!

Spread the love

Nu kan vi äta extra gott kött från från djur som betat i Stockholms skärgård….. 🙂 Bon apetit!

“Smakrikt kött levereras av Stavsnäs eget ö-slakteri

Näringsliv & Arbete 13 maj Slakteriet i Tavastboda har varit igång i två år. På den tiden har de skaffat sig 25 djurleverantörer och nyligen började de sälja kött via sin rullande butik.

Ö-slakt AB
Startade 2006 och är en del av det så kallade Möjaprojektet och varumärket Ö-märkt. De slaktar cirka 100 nötdjur och 1000 lamm per år. Hälften av lammen skickas tillbaka till ägaren, resten köps in. Förra året låg försäljningen på totalt 500 000 kronor. Förutom kött säljs fårskinn. Företaget är det första slakteriet som startats i Stockholmsområdet på 30 år.

Djuren som slaktas hos Ö-slakt AB i Stavsnäs är uppfödda på naturbete, alltså skog och ängsmark, i Stockholms skärgård. De skeppas med båt direkt in i anläggningen. Ungefär hälften kommer bilvägen.
– Jag har märkt att de djur som kommer med båt är lugnare än de som kommer med lastbil, säger Olle Erikssson, som driver slakteriet ihop med kompanjonen Henri Tengvall.
Företaget startades för att de djurägare som håller landskapen öppna på öarna, ska ha ett slakteri på rimligt avstånd.

Längre “hängtid” är bra
Jämfört med de större slakterierna kan Stavsnäs-företaget erbjuda relativt lång ”hängtid”, berättar Olle Eriksson. Ju längre tid djuren hänger i kylrummet innan styckning, desto mörare och mer smakrikt blir köttet.
– De stora slakterierna har inte tid att låta köttet hänga i flera veckor, de har en helt annan press på sig. Vårt kött hänger i minst två veckor.
Det faktum att köttet bara hanterats av ett fåtal personer och fraktats max sju-åtta mil innan det hamnar på tallriken, är också en kvalitet, menar Olle Eriksson.
Utmaningen för företaget nu är att sälja färskt kött i samma takt som de slaktar. Hittills har allting åkt in i frysen direkt efter styckning, utom det som säljs till restauranger.
– För att kunna sälja mer färskt krävs bra förpackningar och att vi har tillräckligt med återförsäljare som får ut köttet till kund relativt fort.
På sikt kommer slakteriet även att jobba med förädling, så som rökning av fårfiol och lamm och korvtillverkning.

”Halvt lamm är populärt”
Idag säljs Ö-slakts kött till tre restauranger och senare i sommar kommer det att finnas hos Ingaröhallen, Stavsnäshallen och ICA Djurö. En del av köttet går direkt tillbaka till djurhållaren för försäljning i den egna gårdsbutiken.
För ett par månader sedan började företaget även sälja styckat, fryst kött till allmänheten. Deras kylbil står uppställd vid Ålstäket på fredageftermiddagarna och där kan kunderna välja på nötkött i lådor om 5-8 kilo och lammkött om 6-12 kilo.
– Vi säljer 2-3 lådor varje fredag. Halvt lamm är mest populärt, och enkla färslådor, säger Kristina Eriksson, som sköter kylbilsförsäljningen.
Företaget går fortfarande med minus men räknar med ett noll-resultat i år. Så småningom vill de börja sälja ut andelar till djurägarna.
– Det är spännande. Jag tror att det kommer bli fler djurhållare i skärgården nu när det finns ett lokalt slakteri, säger Olle Eriksson.
I framtiden hoppas han kunna sälja lokalt kött även till Värmdös skolor och förskolor.”

NVP