Det kan bli strejk på Cinderellabåtarna

Spread the love

“Nästa fredag, 30 maj, kan båda Cinderellabåtarna komma att tas ut i strejk. De kör över 2 500 passagerare varje dag under högsäsong, bland annat i Värmdös skärgård.

– Vi är jätteoroliga. Vi är ett litet företag, så det här slår hårt mot oss, säger John Berlin, delägare i Tema Skärgården AB, som kör Cinderellabåtarna åt Strömma Turism och Sjöfart AB.
Tema Skärgården har ett 80-tal anställda på Cinderella I, Cinderella II och M/S Askungen. Två av fartygen togs ut i strejk redan 13 maj, liksom två av deras tre befäl.
– Än så länge kör vi de båtarna själva. Det kan vi göra i egenskap av ägare till företaget, därför har inga turer påverkats hittills, säger John Berlin.
Nu har ytterligare ett 30-tal båtar på västkusten och lika många skärgårdsbåtar i Stockholm varslats, däribland den andra Cinderellabåten. Det innebär att samtliga kaptener på Tema Skärgården tas ut i strejk, även deras fyra styrmän.
Varslet träder i kraft torsdag 29 maj respektive fredag 30 maj om parterna, Sveriges Fartygsbefälförening, SFBF, och Almega Tjänsteföretagen, inte enas innan dess.
– Vi ska försöka hålla en båt igång själva, men det är osäkert hur länge vi kan göra det, säger John Berlin.
Vilka turer de i så fall skulle prioritera, kan de inte svara på än. Kompanjonen Thomas Hansen tänker på alla anställda som, om konflikten utökas, kommer att stå utan arbete.
– Det finns inget jobb åt dem, men vi måste fortfarande betala ut löner. På sikt kanske vi blir tvungna att säga upp folk på grund av arbetsbrist, säger han.
Som NVP berättat tidigare vill SFBF ha ett gemensamt kollektivavtal, med likvärdiga löner, för alla kaptener ombord på skärgårdbåtar.
Idag finns tre olika avtal tecknade, två på ostkusten och ett på västkusten. Konflikten har pågått sedan i höstas.
Den 15 maj lade arbetsgivaren ett bud för befälen på ostkusten, men SFBF tackade nej. De vill ha en uppgörelse där även västkusten räknas in.
Waxholmsbolagets båtar kommer än så länge att gå som vanligt.”

NVP

1 comment

Båtstrejken tog slut nu i helgen.